[website maken] [website bouwen] [CHOE]
[Wie zijn we]
[Wat doen we]
[Werkgroepen]
[Partners]
[Contact]
[Internaat Perechyn]
[Opvanghuis Perechyn]
[Internaat Nizhniy Bistriy]
[Kindertehuis Cinadiewo]
[Zigeunerkampen]
[Andere doelgroepen]
[Gezondheidszorg]
[Straatkinderen]
[Vakantieplan]
[Studentplan]
[Hulpstransporten]
[Busreizen]
[Video]
[Muziek]
[]
[Foto's Obbawa]
[ANBI]

CHOE helpt ouderloze internaatkinderen in Perechyn

Perechyn

Fotopagina zigeunerkamp Obbawa

Foto's Obbawa

Kerstacties

CHOE organiseert kerstacties voor jong en oud in Oekraine

Zigeunerkampen

In het westen van Oekraïne, niet ver van de plaats Mukachevo, ligt het kleine plaatsje Obbawa. In een uithoek van Obbawa is een zigeunerkamp gevestigd. Binnen dit kamp wonen 45 zigeunerfamilies.

Het grootste deel van deze families leeft in bittere armoede.

Met name de bejaarden in het kamp hebben het erg moeilijk daar zij geheel zijn aangewezen op de hulp van de naaste buren of familieleden. Slechts een klein aantal van de kinderen binnen het kamp bezoekt een school. Veel kinderen uit het kamp zijn in het verleden achtergelaten in kindertehuizen in de regio.


Het grootste deel van de zigeuners zijn lepelmakers.

De met de hand vervaardigde lepels worden op markten in de regio verkocht. Een gemiddeld maandsalaris van de zigeuners bedraagt +/- 500 Gryvnia (50 euro).


In december 2000 kwam stichting CHOE in contact met bewoners van het zigeunerkamp. Tijdens de bezoeken nadien wonnen we langzaam maar zeker het vertrouwen van de kampbewoners.

Met regelmaat kopen we partijen lepels die worden verdeeld onder verschillende internaten en tehuizen. Ook onze werkgroepen in Nederland proberen deze lepels aan de man brengen. Zo dragen we zorg voor een stuk werkgelegenheid binnen het kamp.