Na de schoolperiode zijn veel ouderloze jongeren op zichzelf aangewezen. In de praktijk valt het niet mee het hoofd boven water te houden, een baan vinden is moeilijk en aan het werk blijven is nog lastiger omdat vaak iedere vorm van begeleiding ontbreekt. Woonruimte is schaars en in veel gevallen voor een Oekraïense jongere onbetaalbaar. Stichting CHOE zoekt samen met de jongeren naar mogelijke oplossingen. Samen betekent: ‘Jij zorgt zelf voor een baan en inkomen, wij voor de huisvesting.’
HUISVESTING
Moscow
Stockholm
Istanbul
Warsaw
Berlin
Vienna
Ukraine

APPARTEMENTENCOMPLEX

Na vier lange jaren van voorbereiding ging in juni 2009 de eerste schop de Perechynse grond in met als doel een prachtig opvanghuis voor +/- 50 jongeren. Het opvangcentrum in Perechyn kan maar liefst 50 jongeren herbergen. Op 30 april 2012 werd de eerste verdieping van het gebouw in gebruik genomen, een jaar later, eind mei 2013, werden ook de andere verdiepingen opgeleverd. Het is een prachtig gebouw geworden, in de volksmond is het 'De parel van Perechyn'. Het project werd mogelijk gemaakt door financiële steun van stichting CHOE, Fred Foundation, Kidsrights, Wilde Ganzen en NCDO en Fred Foundation Ukraine.

HUISVESTING

Stichting CHOE draagt zorg voor huisvesting van ouderloze jongeren, niet alleen in Perechyn, ook elders in Oekraïne. Als ‘opstartpremie’ na de opleiding betalen wij bijvoorbeeld 1-2 maanden huur of betalen de huur voor een langere periode. Soms helpen we financieel een handje bij het opknappen van een appartement of woning zodat jongeren er hun intrek kunnen nemen.

STUDENTENKAMERS

In overleg met scholen maken we het financieel mogelijk de woonruimte of kamers van de studenten te verbeteren. Niet alleen schilder- en sauswerk, maar ook de aanleg of reparatie van een/de CV-installatie. De werkzaamheden worden veelal door het personeel en jongeren van de scholen zelf uitgevoerd. Wanneer nodig schakelen we een bouwbedrijf in.
SAMEN IN ACTIE

KOSTEN

Voor een eenkamerappartement in een grote stad betaal je al snel (niet officieel) 3000 UAH, ruim 100 euro per maand. Het merendeel van de jongeren uit onze doelgroep verdient +/- 5000-5500 UAH per maand…
UITZENDING SBS6 UITZENDING SBS6
STICHTING CHOE - ZONNEDAUW 26A - 7443ER - NIJVERDAL - TELEFOON +31 (548) 616352 - EMAIL choe@wxs.nl